Болестта се нарежда на трето място сред рисковите страдания в света...

През последните години диагнозата "остеопороза" навлиза активно в нашия живот и все повече жени, предимно на средна възраст, се замислят за тази болест, от която в момента страдат повече от 75 милиона души.

Статистическите данни показват, че остеопорозата се нарежда на трето място сред рисковите страдания в света.

Заболяването засяга и двата пола, като началото му може да се установи при жени на 20-25 години. У нас от остеопороза са засегнати над 800 хиляди жени и над 150 хиляди мъже.

Какви са причините за заболяването и какво не знаем за лечението му разясни д-р Мария Папазова в редовната си рубрика в "На кафе".

Остеопорозата е загуба на баланс между двата непрестанно протичащи процеса в човешкото тяло – костно изграждане и костно разграждане, с преобладаване на разграждането, обясни д-р Папазова.

Болестта е безсимптомна и я наричат "тихия убиец". Едно от заблужденията е, че е болест на стареенето. Оказва се, че най-ниската документирана възраст е около 25 години, поясни още д-р Папазова.

Има много рискови фактори, свързани с болестта - късен пубертет, алкохол, тютюнопушене, недохранване, поднормено тегло, заседнал живот. Някои храни и напитки увреждат костите като извличат минералите от тях. Булимията и анорексията също са опасни.

Други рискови фактори са недостиг на костна маса около 30-та година, недостиг на калций и витамин D, картикостероиди и др. Медикаменти, заболявания на щитовидната жлеза, бъбречни заболявания, синдром на разстроените черва и др.