Според закона работодателите нямат право да наемат чужди граждани, които не са със статут на постоянно пребиваващи...

Докато страната ни страда от липса на висококвалифицирани кадри, заради законодателни пречки десетки чужди професионалисти не могат да започнат работа у нас.


Причината е, че според закона работодателите нямат право да наемат чужди граждани, които не са със статут на постоянно пребиваващи.


Така на практика чуждите специалисти, които са решили да живеят у нас, не могат да работят по професиите си.

Вера е магистър фармацевт, а съпругът й е невролог. Те идват от Казахстан преди година. В България обаче не могат да започнат работа по специалностите си, тъй като нямат необходимия статут.


За да работят по специалностите си, Вера и съпругът и трябва да открият частна клиника, като наемат 10 български лица. В тази момент обаче това е невъзможно за семейството.


По трудния път на Вера и Димитрий вече е минал Армен, който е инженер. От 10 години е в България, но за да живее у нас е принуден да се занимава с търговия.


Причините висококвалифицирани кадри от трети страни да не могат да работят по специалностите си са законодателни. От Информационния център за работа с имигранти се надяват час по-скоро тези проблеми да бъдат решени. Вече дори има внесени законодателни промени.


Другият вариант граждани от трети страни с подобни професии да започнат работа е с разрешение от Агенцията по заетостта. Това обаче е малко вероятно, тъй като за дадената свободна позиция не трябва да има кандидати български граждани.