Тази година за някой от представителите на бизнеса данък сгради и такса смет са увеличени средно 3 пъти...

Фирми се заканиха да изнесат производството си от Велико Търново заради високи местни данъци. Тази година за някой от представителите на бизнеса данък сгради и такса смет са увеличени средно 3 пъти.


Според производителите Велико Търново е градът с най-високи налози в страната. Администрацията твърди, че размерът им се дължи единствено на промяната в Закона за местните данъци и такси.


За данък сгради и такса смет тази година една от фирмите трябва да плати 46 хиляди лева. За сравнение миналата година двата налога са й стрували малко над 14 хиляди лева.


От фирмата вече са предупредили общината, че ако налозите не бъдат намалени, ще започнат съкращаване на работници. От общината контрираха, че стриктно са спазили нормите, отделно са намалили ставката за битови отпадъци от 9.5 на 7.5 промила.


От там показаха справка, според която фирмата е декларирала отчетна стойност на имота си с близо 600% по-ниска от данъчната й оценка, а според закона за местните данъци за определяне на налога се избира по-високата от двете стойности.