Той обаче не изключи в бъдеще да се проведат такива операции и затова бдителността е повишена...

\"Засега няма ясни признаци на планирани или провеждащи се отмъстителни операции от страна на противостоящите сили в Афганистан заради смъртта на Осама бин Ладен\".

 

Това заяви в \"Здравей, България\" генерал-лейтенант Атанас Самандов, командващ на Съвместното оперативно командване на Българската армия.

 

Той обаче не изключи в бъдеще да се проведат такива операции и затова бдителността е повишена.

 

\"Степените, които определят риска, са четири – незначителна, значителна, ниска и неопределена. Обикновено са в третата степен, т.е. значителна\", поясни генерал-лейтенант Самандов.

 

От месец април напрежението в Афганистан е нараснало поради различни причини. Затова и е повишена бойната готовност на контингента ни, информира той.

 

Изпратени са екипи от различни специалисти в Кандахар и Кабул, където са двете групи на контингента ни, които да подпомагат командирите на подразделенията по организация на войсковия ред. По този начин се спомага работата им и вече се наблюдават положителни тенденции.

 

Засега не се предвижда още български войници да заминат за Афганистан. В момента там има 1316 души на мисия, а 406 от тях са в ротация, т.е. подменят групата ни в Афганистан.