България губи не само лекари и медицински сестри, но и други висококвалифицирани професионалисти...

България губи не само лекари и медицински сестри, но и други висококвалифицирани професионалисти.

 

Вече трети випуск от студентите, които трябва да завършат практически курс за пилоти, не могат да се дипломират. Причината – държавата е спряла да плаща обучението им с довода, че няма пари.

 

За младежите обаче е непосилно да платят сумата от 50 хиляди евро, която е необходима за обучението. Законът предвижда средствата за това обучение да се осигуряват не от парите на данъкоплатците, а от летищните такси.

 

Петко, Стефан, Тихомир, Михаил и Борислав все още не са се отказали от мечтата си да станат пилоти. Те са издържали всички изисквания, но практическото им обучение се бави вече трета година.

 

В закона за гражданското въздухоплаване е записано, че практическото обучение на студентите, класирани за летателно обучение, се плаща като се удържат 6% от летищните такси.

 

Затова випускът на Петко е завел иск срещу транспортното министерство за неправомерно бездействие от страна на държавата. От създалата се ситуация са засегнати три випуска.

 

Нова телевизия не за първи път ви разказва за проблема. От последния репортаж в „Календар\" през февруари 2010 година положението с бъдещите летци не се е променило.