\"Заслужихме си членството в ЕС, там е нашето настояще и бъдеще. С по-малко опит сме, имаме да довършваме реформи, но нашето поведение в европейското семейство е достойно за уважение\", категорична бе Георгиева...

\"България е достоен член на Европейския съюз и това ще доведе до повишаване на жизнения стандарт\".

 

Това заяви в \"Здравей, България\" специалният гост в Деня на Европа еврокомисар Кристалина Георгиева.

 

\"Заслужихме си членството в ЕС, там е нашето настояще и бъдеще. С по-малко опит сме, имаме да довършваме реформи, но нашето поведение в европейското семейство е достойно за уважение\", категорична бе Георгиева.

 

\"България в резултат на поведение, което е заслуга на няколко последователни правителства, включително и това, запази макроикономическа стабилност. Когато казвам на колеги, че външният ни дълг е под 15% от БВП, те се учудват. Това значи, че ние допринасяме за нашата собствена стабилност и тази на Европа. Към днешна дата това е най-важното\", допълни еврокомисарят.

 

\"За нас все повече се отваря вратата да работим свободно в Европа и според мен това са бели кахъри. Въпрос на време е и това не е станало досега, защото не ни провървя по отношение не общия икономически климат. В условията на криза да очакваме голяма гъвкавост на пазара на труда не е реалистично\", на мнение Кристалина Георгиева.

 

Според нея с излизането от кризата ще станем свидетели на увеличаване на търсенето на работна ръка и отпадане на ограничението за българите. Не се нае обаче да прогнозира кога това ще се случи, но поясни, че вече се наблюдава покачване на икономическите показатели.

 

Еврокомисар Георгиева е убедена, че България ще се присъедини към Шенген, но заяви, че датата не е от толкова голямо значение.

 

\"Може би това, че точно в този момент не сме там ни е от полза, защото рискът от засилен емигрантски поток от Северна Африка щеше да е по-голям, тъй като имаме задължение да приемем и да се погрижим за тях. Сега не сме външна граница на ЕС и това ни поставя в по-добра позиция в това отношение\", обясни Георгиева.

 

Нейната прогноза е, че до края на годината ще имаме категоричен сигнал за влизане в Шенген. Това обаче зависи от България и Румъния като тандем.

 

Цялото интервю с еврокомисар Кристалина Георгиева можете да гледате на Nova Play!