Без да разчитат на държавни стандарти, в шуменското село Салманово знаят как се прави лютеница - от чушки и домати, а не от тиква, ябълки и нишесте...

Без да разчитат на държавни стандарти, в шуменското село Салманово знаят как се прави лютеница - от чушки и домати, а не от тиква, ябълки и нишесте.

 

Това е основен принцип, разказват майсторите, които от години разчитат само на домашното производство.

 

Заради драстичната разлика във вкусовите качества, в Салманово предпочитат да си я приготвят сами по рецепти, наследени от майки и баби.

 

През последните години някой добавят в рецептите ябълки, тиква, патладжан и моркови.

 

В лютеница, която ще се прави по стандарт, трябва да се влагат пипер и домати родно производство, категорични са в Салманово.