Какъв е смисълът на обсъжданата мярка да бъдат изплатени добавки в размер на 136 лева за пенсионерите, как това ще помогне на възрастните хора и има ли достатъчно пари в бюджета?

След 19 май ще се проведе съвет за тристранно сътрудничество и ще бъде обсъдена възможността всички пенсионери от средата на годината да получат еднократна по мощ от 136 лева.

Иван Нейков, бивш социален министър, заяви, че всеки лев повече винаги има смисъл особено когато става въпрос за хора, чиито основен доход е пенсията. От тази гледна точка, според него, има смисъл в предоставянето на еднократна финансова помощ  на пенсионерите.

Бившият министър заяви още, че пенсионерите са едни от най-съвестните платци в държавата. Огромната част от тези пари няма да отидат в депозити, според Иван Нейков. Той поясни, че по-скоро тези пари ще влезнат веднага в оборот – под формата на платени сметки, закупени лекарства или други разходи.

Едно увеличаване на пенсиите се усеща веднага в икономиката, защото това е огромен ресурс, който влиза и се завърта, допълни още бившият социален министър.

Иван Нейков заяви, че има неясноти относно обсъжданите добавки към пенсиите, а именно –  всички пенсионери ли ще ги получават, тези със средна или с минимална пенсия. В случай, че обсъжданите 136 лева, които се равняват на минималната пенсия в България, бъдат изплатени на всички пенсионери, то 250 милиона трябва да бъдат отделени от бюджета.

На въпроса дали по време на кризисна година, можем да си позволим да отделим толкова много пари, бившият социален министър отговори така: \"Ако слушаме едните гласове, които казват, че сме в криза, не можем да извадим тези пари. Ако слушаме другите гласове, които твърдят, че сме излезли от кризата, не би трябвало да е проблем. Според социалния министър сме излезли от криза, а премиерът казва \"не, в криза сме\". Хубаво е да се разберат, защото това разногласие смущава хората\".

Иван Нейков заяви, че възможността да се стигне до решение за увеличение за всички пенсионери не е голяма.

 

Според него, правителството би трябвало да изплати тези пари на пенсионерите, не само заради изборите, но и поради ред причини - натрупалата се голяма инфлация, запазването на размера на пенсиите и отлагането на тяхното повишение.

\"Тези пари ще покажат на пенсионерите, че не са забравени\", допълни още бившият социален министър.

Повече по темата – във видеото.