Днес беше крайният срок за подаване на заявления от земеделските стопани за подпомагане по схемата за единно плащане на площ...

Днес беше крайният срок за подаване на заявления от земеделските стопани за подпомагане по схемата за единно плащане на площ.

 

Документи ще бъдат приемани до 9 юни, но за всеки просрочен ден ще се налага санкция от 1% върху субсидията, за която земеделският стопанин е кандидатствал.

 

Има и такива земеделци, които все още не са получили парите за миналата година, защото имат непогасени дългове към бюджета.

 

В село Звъничево, близо до Пазарджик, местните си спомнят с носталгия, когато селото е било част от зеленчуковата градина на България. Днес почти не са останали хора, които да обработват земята си.

 

Лилия Великова е една от малкото, отглежда домати и цветя. Тази година обаче няма да получила европейски субсидии, защото не може да си плати осигуровките към НОИ.

 

Скъпите горива, торовете и ниските изкупни цени на зеленчуците я обричат на неравна битка с вносните гръцки и турски зеленчуци на пазара.

 

Според Лилия съвсем скоро на пазара в България няма да има български зеленчуци, защото дребните земеделци ще фалират.

 

Така буренясалите ниви ще стават все по-често срещана гледка, защото повечето хора от село Звъничево спират да обработват земята и тръгват да търсят прехраната си в чужбина.