Тази година броят на дванайсетокласниците, които ще се явят, е близо 68 хиляди. Заради изтичането на информация преди изпита миналата година, експертите от образователното министерство са взели строги мерки за сигурност. Почти като в тотото – и в зрелостния изпит, възможните комбинации от въпроси ще са цели 12 милиона...

Tочно в осем часа започна задължителната матура по български език и литература. Произведението, по което зрелостниците ще пишат, е \"Книгите\" на Атанас Далчев.

 

Тази година броят на дванайсетокласниците, които ще се явят, е близо 68 хиляди. Заради изтичането на информация преди изпита миналата година, експертите от образователното министерство са взели строги мерки за сигурност. Почти като в тотото – и в зрелостния изпит, възможните комбинации от въпроси ще са цели 12 милиона.


За първа година изпитният вариант ще се сглоби в последния момент. Тестът ще бъде генериран от компютър, а на експертите от образователното министерство им се наложи да станат доста рано – тъй като сглобяването на крайния вариант отнема близо час и половина.


Зрелостният изпит по български език и литература се състои от 40 въпроса  и интерпретативно съчинение върху изучаван текст. Темата на съчинението ще бъде подбрана от 30 възможни варианта.


Още от вчера сериозни мерки за сигурност са въведени във всички над 1000 училища, в които ще се провеждат зрелостните изпити.


Резултатите от матурата ще станат ясни на 6 юни, а вторият  зрелостен изпит – този по избор – ще се проведе в четвъртък. Най-желана от дванайсетокласниците тази година е географията – очаква се 25 000 ученици да се явят на изпит по този предмет. Репортерът на Календар Мия Димитрова провери мерките за сигурност при генерирането на теста тази сутрин.