След инцидента с парапет, който се срути от балкона на сграда в центъра на София и причини смъртта на човек, отново се заговори за паспортизация на всички сгради в държавата. За тях отговарят всички общини по райони...

След инцидента с парапет, който се срути от балкона на сграда в центъра на София и причини смъртта на човек, отново се заговори за паспортизация на всички сгради в държавата. За тях отговарят всички общини по райони.

 

По отношение на новото строителство паспортизацията се спазва, обясни в \"Здравей, България\" Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините у нас.

 

Това е така, тъй като се изисква преди въвеждането на сградата в експлоатация всяка една да има технически паспорт с характеристиките и особеностите й.

 

\"Проблемът със старите сгради обаче е съществен. Голяма част от тях след време стават опасни за обитаване\", заяви Чавдарова.

 

За всички, които обитават такъв тип сгради, тече законов срок, в който собствениците трябва да се обърнат към компетентни консултантски фирми, които да извършат паспортизацията и след това да се направят препоръки и мерки за нормалното им функциониране.

 

\"Цените обаче за това не са от най-приемливите. Различни са за различните градове\", поясни Гинка Чавдарова, но не посочи конкретни суми.

 

\"Ако собствениците на сградата не се заемат с този проблем и изтече срокът, идва тежката функция на общината. Ако не се направят паспорти, тя трябва да предприеме мерки това да се направи\", обясни още Чавдарова.