Това увери в \"Здравей, България\" Десислава Атанасова, председател на парламентарната комисия по здравеопазване във връзка с протестите на фармацевти...

Фармацевтите излизат на национален протест. Те са недоволни от наредба, която ще позволи на хора без специализирано образование да работят в аптеките.


Исканията ни са напълно справедливи, тъй като с последните нормативни изменения се намалява призрачността в управлението на националната лекарствена политика, в  сферата навлизат хора, които не са специалисти, заявиха те в \"Здравей, България\".


Друг проблем според тях е процесът за вземане на решения. Въпреки широкото обществено желание да се вземе под внимание мнението на специалистите, законопроектът вероятно ще се приеме. Фармацевтите не са доволни от факта, че тяхното становище не просто не се взема предвид, но не се и зачита и чува въобще.


Според протестиращите, ако измененията станат факт, хората няма да бъдат защитени, когато отиват в аптеката и искат консултация.


Десислава Атанасова, председател на парламентарната комисия по здравеопазване, твърди, че диалог има. По думите й никъде в проекта не се предлага хора, които не са фармацевти да продават лекарства. Те ще имат права само върху продажбата на хранителни добавки и козметика.