\"Диарията, която предизвиква, е тежка и много бързо води до нарушаване на функцията на бъбреците, което от своя страна води до смърт, както в случаите в Германия\", поясни д-р Ангел Кунчев. У нас до момента няма докладвани случаи с точно този щам на бактерията...

Опасна бактерия в краставиците се разпространи в 8 европейски страни и причини смъртта на 10 души в Германия.

 

\"Бактерията \"ешерихия коли\" е една от най-широко разпространените с много видове щамове. Много животни, включително и хората, я носят непрекъснато в стомашно-чревния тракт\".

 

Това обясни в \"Здравей, България\" д-р Ангел Кунчев, началник на отдел \"Противоепидемичен\" в Министерство на здравеопазването.

 

Той поясни, че заболяванията, причинени от тази бактерия, са много разнообразни. Специално за заразата в Германия д-р Кунчев уточни, че е изключително рядка - за последните три години в ЕС са докладвани 8 случая, но за сметка на това - агресивна.

 

\"Диарията, която предизвиква, е тежка и много бързо води до нарушаване на функцията на бъбреците, което от своя страна води до смърт, както в случаите в Германия\", поясни д-р Ангел Кунчев. У нас до момента няма докладвани случаи с точно този щам на бактерията.

 

В Германия почти няма случай на предаване на бактерията от човек на човек. Става въпрос на консумация на замърсена храна.

 

\"Най-ефективните предпазни мерки са обилното измиване или обелване на зеленчуците, което намалява с над 95% вероятността от заразяване. Трябва да се поддържа и добра хигиена на ръцете, както и на кухненските съдове при готвене\", поясни още д-р Кунчев.

 

Симптомите при заразяване са болки в стомаха, повръщане, тежка диария с кръвоизливи. Много важно е възможно най-рано да се потърси лекарска помощ.

 

\"Имаме готовност за лекуване на \"ешерихия коли\". Тя е доста резистентна към голям брой антибиотици. Ранната диагностика и лечение обаче води до положителен изход. Все пак не трябва да мислим, че бактерията е 100% смъртоносна\", успокои д-р Ангел Кунчев.