Лекари поискаха пълна забрана на пушенето на обществени места от следващата година...

Лекари поискаха пълна забрана на тютюнопушенето на обществени места от догодина.

 

\"Пушенето е измамно блаженство с предизвестен край и това е абсолютна истина\", заяви в \"Здравей, България\" проф. Петко Минчев, ръководител на Университетската детска клиника по белодробни болести.

 

\"Забраната е нещо реално. Тя обаче не става само с желание, а е нужна и нормативна уредба. Забраната не е най-доброто нещо, но като че ли настъпва спонтанна еволюция на процеса и така е в цял свят, не само у нас\", заяви проф. Минчев.

 

Той споделя мнението на лекарите и смята, че пушенето на публични места – улици, учреждения, болници, църкви и всичко, свързано с обществената дейност на човека - не е уместно.
\"Тези, които искат да пушат, трябва да го правят в собствените си жилища\", допълни проф. Минчев.

 

\"Трябва да се знае, че от гледна точка на науката за никотина е казано абсолютно всичко. По-важно е да се знае, че 700 милиона са пасивните деца пушачи в света. Данните на СЗО по отношение на причини на смъртност са апокалиптични. 95% от пушачите умират от рак на белия дроб, 35% от сърдечно-съдовите заболявания също се причиняват от тютюнопушенето\", поясни проф. Петко Минчев.

 

Той заяви още, че децата у нас започват да пушат твърде рано и неконтролируемо, а пораженията са върху белия дроб, бъбреци, имунна и нервна система, стомашно-чревния тракт и др.

 

\"За да спреш да пушиш, трябва да го решиш, а не да го намаляваш или да отлагаш процеса. Успехът при тези, които взимат медикаменти обаче е между 35 и 40%. Не става да се замени един порок с друг\", допълни проф. Минчев.