За да се предпазите, най-важна е добрата хигиена. Зеленчуците трябва да бъдат добре измивани, а при краставиците е важно и да бъдат обелени...
У нас няма опасност от епидемия, успокояват специалистите. Според епидемиолога д-р Ангел Кунчев заразяването става изключително трудно и може да се избегне.
Лабораторните проби на различни вносни зеленчуци не показаха наличие на бактерията, довела до смъртни случаи в Германия.
Освен това в последния месец не е имало внос на краставици на българския пазар, успокоиха от Агенцията по безопасност на храните.
За да се предпазите, най-важна е добрата хигиена. Зеленчуците трябва да бъдат добре измивани, а при краставиците е важно и да бъдат обелени.
Така рискът от заразяване с бактерията „ешерихия коли" от зеленчуци е минимален.