Причината за липсата на детска градина е, че няма общински терен, на който да бъде построена. Затова хората от квартала са преценили, че сградата на старото боянско училище може да бъде преустроена в такава...

Цял столичен квартал е без детска градина. Екип на \"Здравей, България\" се срещна с жители на \"Бояна\", които разказаха повече за проблема си.

 

Причината за липсата на детска градина е, че няма общински терен, на който да бъде построена. Затова хората от квартала са преценили, че сградата на старото боянско училище може да бъде преустроена в такава.

 

През 2007 година с решение на Министерски съвет и Министерство на културата училището е преотстъпено на Столична община. От тогава досега обаче то не се използва за никакви цели.

 

Всички останали общински терени обаче са продадени и затова тази сграда е единствената алтернатива за жителите на \"Бояна\".

 

Миналата година от Столична община обясняват, че сградата ще остане музей. Затова и хората са убедени, че са намесени нечии лични интереси.

 

Една от пречките, които е изтъкнала общината, е, че училището все още е държавно и само е предадено за управление на Столична община, тоест хората не могат да правят преустройство без разрешението на държавата.