Мартин Заимов е една от малкото личности с реален потенциал да стане кмет на София, заяви Яне Янев.

Едно от най-спряганите имена за кандидат на РЗС за кмет на София е това на първия ръководител на Валутния борд, бивш подуправител на БНБ и сегашен общински съветник Мартин Заимов. Потърсен за коментар лидерът на РЗС Яне Янев заяви, че разговори със Заимов е имало и има, но какъв ще бъде резултатът от тях на този етап не може да прогнозира.

Приоритет на софийската организация на РЗС е да направи номинации, съгласно устава на партията, добави Янев. \"Ако е необходимо в аванс да знаете мнението ми, считам, че Мартин Заимов е една от малкото личности с реален потенциал да стане кмет на София. Друг е въпросът дали той е достатъчно мотивиран и готов да се хвърли в една тежка предизборна кампания, което би било голямо предизвикателство за него\", коментира лидерът на РЗС.

 

На въпрос каква е вероятността той да бъде номиниран за кандидат на РЗС за кмет Яне Янев отговори: \"Ние сме готови за битка, единствената парламентарна партия сме, която не е участвала в източването на Столична община, няма и да го правим . Само РЗС може да прекрати съществуването на грабливия модел \"Софиянски\", който продължи по времето на Борисов и доби още по-уродливи измерения сега при управлението на скандално известния председател на СОС Андрей Иванов.\"

 

Янев допълни, че Мартин Заимов се вписва като начин на мислене и политическо поведение в проекта на РЗС \"България на гражданите и регионите\". А като професионалист и реализиран в обществото човек има близка характеристика с тази на кандидата за президент Атанас Семов. В заключение Янев се закани, че кандидатурата на РЗС ще размести пластовете на софийския политически терен и ако Мартин Заимов е лицето на партията за градоначалник, отиването му на балотаж е сигурно.

Припомняме ви, че на миналите местни избори за кмет на София през 2007 г. Мартин Заимов се класира втори и получи 17.77 % като победи кандидата на БСП Бриго Аспарухов. Тогава СДС и ДСБ съвместно издигат кандидатурата му за кмет на София, той е определен и за водач на общата листа на двете партии за общински съветници. Заимов става общински съветник и на първото заседание на Столичния общински съвет е избран за негов заместник-председател. /БГНЕС