Имало риск ЕК да отнеме от България управлението на еврофондовете...

 

Има риск Европейката комисия да отнеме от България управлението на еврофондовете, написаха някои международни издания. Такава е заплахата и за Гърция и Румъния.

 

По тази тема протече разгорещен дебат в \"Здравей, България\" между бившия и настоящи министър по еврофондовете Меглена Плугчиева и Томислав Дончев.

 

\"Това е невъзможно да се случи. Дори и аз да го искам е невъзможно, защото противоречи на сега действащите регламенти. Свързах се с Европейската комисия и от там бяха удивени и казаха, че за първи път чуват за такава идея\", заяви Дончев.

 

Дори се наблюдавал напредък по еврофондовете и това още повече си противоречи, допълни той.

 

\"Трябва да правим разлика кой какво говори в Брюксел. Не може всяка дума да предизвиква шок и ужас в България\", на мнение е министърът по еврофондовете.

 

По думите му България се справя по-добре от когато и да било по отношение на еврофондовете, но е на мнение, че можем и по-добре.

 

На тези думи Меглена Плугчиева заяви, че още от лятото на миналата година тече разговор с Еврокомисията и с представители на няколко международни финансови институции по отношение на несправянето ни с усвояването на европари.

 

\"Търси се моделът, по който ЕК да помогне на България, защото се вижда явен недостиг на капацитет и справяне на управлението на еврофондовете. Това означава да се изпратят експерти у нас, които да помогнат на цялата администрация на България\", заяви Плугчиева.

 

\"Тези експерти ще бъдат интегрирани, за да може да излезем от последните места, на които се намираме в последната година\", допълни тя.

 

\"Глупост е някой друг да управлява еврофондовете в България, има си разписан механизъм за това. Ползването на експерти няма никаква връзка с това кой управлява. И сега има такива, които са част от консултантски фирми\", заяви от своя страна Томислав Дончев.

 

\"Слънцето явно е напекло г-жа Плугчиева или изборите са наближили, за да говори подобни неща\", каза той.

 

Довчев категорично заяви, че страната ни не е на последно място в Европейския съюз, а Плугчиева чете доклада избирателно, тъй като в него пишело, че имаме ръст по усвояване на еврофондовете.