В началото на годината Столична община преброи 306 опасни сгради...

Почти всеки месец говорим за опасните сгради в страната – падащи мазилки, срутени тераси, течащи покриви. А ремонтът на всеки блок, кооперация или къща е ангажимент на собствениците.

По-голямата част от домакинствата, обаче нямат възможност да изтеглят кредит или да съберат няколко хиляди лева, за да се погрижат за фасадата на сградата, в която живеят. Тогава какви са възможностите пред хората и има ли начин държавата да помогне?

Десетки репортери, един министър, един заместник-министър и няколко експерта снимат ремонт на кооперация в центъра на София. Мероприятието е организирано, защото това е една от 54-те сгради, които се обновяват с финансовата помощ на държавата и програмата за развитие на ООН.

Ремонтът струва 170 000 лева – обновена е фасадата, сложена е изолация, сменена е дограмата. Собствениците на апартаменти са платили една трета от сумата, т.е. по около 5 000 лева на апартамент. И тази сума обаче не е по силите на всички домакинства. Съседната сграда е в окаян вид, а по-голямата част от собствениците там не могат да отделят нужната сума

Усилен ремонт макар и без държавна помощ и особено медийно внимание тече и в сградата, от която само преди два месеца се срути тераса и погуби човешки живот

Малко след инцидента собствениците са се събрали и са решили, че трябва да намерят средства. Така за първи път от 1944-та година сградата се ремонтира – терасите са подновени, слага се изолация, укрепва се покрива – всичко това е излязло по около 3 000 лева на семейство.

В началото на годината Столична община преброи 306 опасни сгради в София, но  никой не знае колко са опасните балкони, еркери и други елементи по фасадите на сградите, които също ни заплашват смъртоносно.

 

Още по темата - във видеото.