Младежите са били тормозени и унижавани от възпитателите и охраната на пансиона...

Скандален случай на малтретиране на деца потресе Асеновград. Три момичета – едното на 13, а другите две на по 14 години от дома за сираци в града \"Таню войвода\" са били принудително заключени цяла седмица в изолатор.


Младежите са били тормозени и унижавани от възпитателите и охраната на пансиона. За жестокото малтретиране децата се оплакали в полицията и са разпитани от съдия.


13-годишната Катрин и 14-годишните Надя и Марина са заявили в полицията, че седем дни са били принудително заключени в стая, пригодена за  медицински изолатор.


Били са тормозени, удряни и цинично обиждани от четирима възпитатели и един от охранителите в дома. Момичетата са били извеждани от изолатора само вечер по един час, за да се нахранят и отидат до тоалетна. От страх днес те промениха версията си.


Четиримата възпитатели, които момичета сочат, че са ги тормозили, днес не бяха на работа. В дома обаче открихме охранителя, когото децата обвиняват, че ги е бил.    


     
Въпреки че полицията работа по случая от сряда, едва днес той бе огласен за медиите. Директорката на дома заяви, че не знае нищо за малтретираните момичета. Тя обясни, че и трите момичета са с проблемно поведение. Често бягали от пансиона и дори били обявявани за общодържавно издирване.


Специално за „Калнедар\" районният прокурор на Асеновград  Калоян Димитров заяви, че заключването в изолатора е било системна практика в дома за наказване на деца.


Това на е първият скандален случай в този дом. Само преди седмица на лагер в Равда едно от децата умира мистериозно. Седмица по-рано момиче пък е било изнасилено.


По случая с малтретираните деца е образувано досъдебно произвоство срещу неизвестен извършител за противозаконно лишаване от свобода. Агенцията за закрила на детето все още не е информирана за жестоко наказаните момичета в асеновградския дом.