Деца обвиниха четирима възпитатели и охранител, че са ги заключили цяла седмица в изолатор

До шест години затвор заплашва виновните възпитатели, които са заключвали и тормозили децата от дома за сираци в Асеновград.


Продължава разследването на случая с трите малтретирани деца от дома за сираци в Асенвоград \"Таню Войвода\".


По разпореждане на районния прокурор момичетата спешно са изведени от пансиона и настанени в Кризисен център в Пловдив. В него те ще останат две денонощия, след което ще бъдат преместени в защитено жилище.


Това се прави с цел да не се оказва натиск върху децата, за да променят показанията си. Те обвиниха четирима възпитатели и един от охранителите в дома, че са ги заключили цяла седмица в изолатор, удряли са ги и са ги обиждали цинично.


Децата са били изваждани от изолатора само вечер по един час, за да се нахранят и отидат до тоалетна. Кметът на Асеновград Христо Грудев разпореди проверка по случая, тъй като пансионът е общински. Той се закани, че виновните ще бъдат дисциплинарно уволнени.


Утре сутринта Агенцията за закрила на детето ще влезе в дома, за да започне проверка. Възпитателите, които насилствено са лишавали децата от свобода и са ги тормозили, могат да получат до шест години затвор, заявиха от прокуратурата.