Подозрителната кутия беше взривена в 18,30 ч местно време...

Подозрителната кутия, открита под свод на Колизеума в Рим след получено анонимно телефонно обаждане, беше неутрализирана от сапьорите, които я взривиха и установиха, че вътре не е имало бомба, съобщиха властите.

Подозрителната кутия беше взривена в 18,30 ч местно време. В 15 ч по Гринуич силите на реда евакуираха туристите в сградата. Пристигналите на място пожарникари и карабинери откриха цилиндрична метална кутия, облепена с тиксо, от която се подавал нещо като фитил.

Четири екипа с пожарникари бяха изпратени на мястото на инцидента. Кутията била открита под свод на известния амфитеатър на Флавий. Кметът на Рим Джани Алемано пристигна своевременно на място. Колизеумът, чийто строеж започва между 70 и 72 г. след Хр. по времето на император Веспасиан и е завършен през 80 г. по времето на Тит, е най-големият амфитеатър, построяван някога в Римската империя. Той се простира на площ от 188 на 156 метра и е с височина 48,50 м.

Колизеумът можел да събере между 50 000 и 75 000 зрители и в продължение на 500 години е използван за гладиаторски битки и други публични спектакли. Между 1 и 6 милиона туристи посещават всяка година Колизеума в Рим, чиято популярност нарасна и благодарение на успешния филм на Ридли Скот \"Гладиатор\" от 2000 г. /АФП