В село Радуил е разположен първият музей на открито на военна техника...

Преди дни армията обяви разпродажба на танкове и самолети. Според обявата всеки от нас може да си купи МиГ-21 за скромните 4 хиляди 230 лева. За какво обаче може да послужи един бракуван изтребител, който никога повече няма да се вдигне във въздуха?

Село Радуил е на 9 километра от Боровец. Заради близостта до зимния курорт вили в него купуват много чужденци. Разказът за селото можеше да свърши до тук, ако не беше една любопитна подробност. В Радуил е разположен първият музей на открито на военна техника. За сега двата експоната в него са изтребителят МиГ – 21 и танкът Т- 34.

Основна заслуга бракуваните експонати да бъдат качени на постаменти в селото има кметът на Радуил – Иван Андреев.

Той разказва, че в селото има много пенсионирани летци от гражданската и военната авиация. Бойният дух на селото е с традиции от почти век. Защото жителите му са участвали в сраженията по време на Балканската война. За това преди 11 години решили да искат съдействие от военните за бойните машини. Първи в селото от базата в Граф Игнатиево докарали самолета. Две години по-късно допълнили колекцията с танка. Разрешение да остават в Радиул дали двама генерали, началници на Генералния щаб – за самолета разписал Михо Михов, а за танка - неговият наследник Никола Колев. 

Така освен с Фестивала на боба, радуилци са намерили оригинален начин да рекламират родното си село.