Рашков страдал от сърдечно заболяване, високо кръвно, диабет и че е с 95% инвалидност...

Кирил Рашков остава в ареста. Седмица след убийството на 19-годишния Ангел в Катуница и последвалите размирици, Районният съд в Асеновград наложи на известния като Цар Киро най-тежката мярка за неотклонение \"задържане под стража\".

 

Той е обвинен, че е отправил две закани за убийство. Едната е към лелята на убития Ангел - Иванка Петрова, а другата към Веселин Христев, мъжа, с когото тя живее на семейни начала.

 

Кирил Рашков бе докаран в съд в Асеновград час преди заседанието. От съображения за сигурност улиците около съда и залата бяха строго охранявани. Десетки полицаи съпровождаха Кирил Рашков, който видимо демонстрираше спокойствие и предпочете да запази мълчание пред журналистите с думите \"Мълчанието е злато\". 

Кирил Рашков обаче не е мълчал на 23 септември по обед, осем часа преди да бъде убит Ангел. Тогава, според прокуратурата, Рашков е отправил две сериозни закани за убийство.

 

Спрял с джипа си пред къщата на Веселин Христев и към него и приятелката му Иванка Петрова се обърнал със заплашителен тон: \"Ще те убия! Ще убия и приятелката ти!\". И за да бъде по-убедителен извадил нож. Трима души, намирали се наблизо станали преки свидетели. Охранителната камера от къщата на Христев заснела случилото се. 

Адвокатът на Кирил Рашков възрази, че доказателства срещу него са косвени и че не може съдът да остави в ареста човек само заради една жалба. Той представи амбулаторен лист, че 69-годишният Рашков страда от сърдечно заболяване, високо кръвно, диабет и че е с 95% инвалидност. Пенсиониран е по болест.

 

След реабилитацията криминалното му досие е чисто. Рашков призна, че е имал многократни спречквания с Веселин Христев и хората от Катуница. Въпреки това заяви, че не се чувства виновен и поиска по-лека мярка, защото не издържал, а здравословното му състояние се влошавало.

 

Днес стана ясно, че Кирил Рашков се е подготвял да избяга от България и да се укрие в Сърбия, защото се страхувал за живота си. Той е отказал да свидетелства. Ако по това обвинение бъде признат за виновен, го очакват 6-години затвор. Във вторник ще обжалва решението на асеновградските магистрати пред Окръжния съд в Пловдив.