Иска да знае защо не са разпитани очевидци на убийството на 19-годишния Ангел Петров...

\"Катуница сме тук\". С този плакат един от бившите съседи на Кирил Рашков от Катуница стои пред сградата на Президентството, където днес се провежда Консултативният съвет за национална сигурност.

 

Стоян Тютюнаров каза, че иска да се срещне с изпълняващия длъжността министър на вътрешните работи Веселин Вучков, за да му зададе своите въпроси. Сред тях е и този защо не са разпитани очевидци на убийството на 19-годишния Ангел Петров. Тютюнаров е категоричен, че това не е обикновена катастрофа.

 

\"Вие знаете ли, че цяла Катуница всяка вечер плаче и ходим да палим свещи\", заяви Тютюнаров.

 

На 23 септември при пътно произшествие в Катуница загина 19-годишният Ангел Петров. Той беше ударен от микробус, чийто шофьор се оказа един от приближените на местния ромски барон Кирил Рашков, с прякора Цар Киро.

 

Потресени от трагедията местните жители се вдигнаха на протест срещу него, настоявайки той да напусне селото. Конфликтът ескалира и част от имоти на цар Киро бяха изгорени, а самият ромски барон беше евакуиран и по-късно му бе наложена мярка за неотклонение \"Задържане под стража\".

 

След това антиромски прояви избухнаха в редица български градове – София, Пловдив, Плевен, Варна, Бургас, Благоевград и др. Сред протестиращите имаше футболни запалянковци, десни радикали, а също така рокери и обикновени граждани. При възникналите сблъсъци с полицията и жандармерията бяха задържани стотици хора, от които бяха иззети ножове и палки. /БГНЕС