Ниска избирателна активност отчитат от ОИК в Бургас...

Ниска избирателна активност отчитат от ОИК в Бургас. Към 13.00 часа едва 18.5% са гласувалите за президент и 18.71% - за избор на местна власт. 12 са получените жалби към този час, повечето са за недопускане до секциите или отказ за регистрация на застъпници.

 

Има жалби и за това, че не се спазва тайната на вота. Хора, влезли в тъмната стаичка, минути преди да излязат и да пуснат бюлетината си са провеждали телефонни разговори.

 

Жена застъпник е починала в секционна избирателна комисия в Царево. Като цяло, с изключение на община Несебър, денят за изборите преминава сравнително спокойно и не са отчетени драстични нарушения.

 

Активността в Созопол е сравнително висока – около 14.00 часа надхвърля 40%. Само три са жалбите там. в Карнобат пък има 7 жалби, в Айтос – 6.

 

Екип на \"Новините на Нова\" се натъкна на сериозен проблем, който касае най-вече хората с физически увреждания. Въпреки че според закона избирателните секции за тях се намират на първия етаж, повечето от училищата се оказва, че нямат рампи, които да осигурят безпрепятствен достъп за хората в инвалидни колички.

 

Снежана Стоянова е на инвалидна количка от дълги години. Разказва, че никога досега не е пропускала да упражни правото си на глас. За пореден път обаче трябва да изкачи стълбите пред училището, за да стигне до избирателната си секция, която се намира на първия етаж. В двора няма специализирана рампа за колички.

 

На Снежана й помогна водачът на специализирания транспорт, в чието задължение влиза единствено да закара човекът до адреса. В Бургас няма разкрита подвижна урна за тежко болни, за да има такава са необходими подадени поне 10 заявления. Подаденото в общинската избирателна комисия в Бургас обаче е само едно.