За миналата седмица има почти 9000 издадени временни удостоверения...

Само днес временни удостоверения за гласуване са си извадили 2600 души с изтекли, изгубени или откраднати лични карти от цялата страна. Това съобщи за \"Новините на Нова\" директорът на \"Български документи за самоличност\" , Мария Костадинова.

Оказва се, че и сега българите реагират в последния момент, защото издаването на удостоверения за гласуване стартира от 17-ти октомври. Само за 15 минути в Първо районно управление на столицата екипът ни засне 6 души, получили временен документ, за да могат да гласуват.

В началото на седмицата кандидатите за временни документи бяха по 500 – 600 на ден в цялата страна, а днес са 4 пъти повече. Димитър, който е на 22 години ще гласува за втори път. Изборите били повод да погледне личната си карта и да види, че срокът й е изтекъл.

Калин е инвалид, след тежка катастрофа. Идва до Първо районно пак заради изборите, но не заради изтекла карта, а защото изобщо няма такава.

Хората не спират да идват в паспортната служба на Първо районно. Временните документи се издават за максимум 10 минути. При някои изборният ден и получаването на нова лична карта съвпаднаха съвсем случайно.

За последните парламентарни избори, издадените временни удостоверения са около 1190. Този път, за миналата седмица има почти 9000, каза директорът на \"Документи за самоличност\", Мария Костадинова. 85 процента от тези 9000 временни документа са именно заради изтекли лични карти, каза още Костадинова.