\"Франс прес\" посочва, че настоящите избори са тест за популярността на Бойко Борисов...

\"За българския премиер Бойко Борисов, изборите в средата на мандата бяха преди всичко проверка на нагласите на избирателите.\" Така \"Франс прес\" коментира първия тур на президентските и местните избори в България

\"Франс прес\" посочва, че настоящите избори са тест за популярността на Бойко Борисов в момент, когато икономиката на най-бедната страна от Европейския съюз остава в тежко състояние. От агенцията допълват, че Европейският съюз, Съветът на Европа и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа са следили отблизо традиционното за България явление купуване на гласове.

\"Ройтерс\" акцентира, че десноцентристът Росен Плевнелиев ще се изправи на балотаж срещу социалиста Ивайло Калфин след предизборна кампания, помрачена от протести и насилие. Агенцията отбелязва, че макар президентът да има до голяма степен церемониални функции, избирането на Росен Плевнелиев за държавен глава на мястото на оттеглящия се социалист Георги Първанов би отстранило един несъгласен глас в центъра на вниманието и би премахнало заплахата от налагане на вето на закони.

Френският вестник \"Монд\" акцентира, че предвид предимно церемониалните функции на президента, добрият резултат на кандидата на управляващата партия ГЕРБ изглежда преди всичко като успех за \"силния човек\" в страната - премиерът Бойко Борисов.