Документът е с препоръчителен характер...

В Брюксел отново обсъждат достъпа на български и румънски работници до трудовия пазар в Европейския съюз. В Европарламента ще бъде гласувана резолюция, която иска премахване на ограниченията пред нас.

 

Документът е с препоръчителен характер като крайното решение остава за обсъждане на по-високо ниво.


Румънският евродепутат Траян Унгуреану, който е докладчик по темата, посочи, че не може свободното движение на работниците да бъде нещо, за което България и Румъния трябва да се борят. Това е право на всеки европейски гражданин, заяви евродепутатът. Той цитира официалната статистика, според която от години имигрантите от Източна Европа не създават допълнителна безработица или нарушаване на равновесието на пазара на труда в страните, където се заселват.


Предприятия от Западна Европа могат да се настаняват в източната част на континента, докато източноевропейците не могат да се заселят и работят в Западна Европа свободно. Нещата не са наред от политическа и икономическа гледна точка и трябва да се променят, коментира той.


Към момента Австрия, Белгия, Германия, Италия, Люксембург, Малта, Франция, Великобритания и Ирландия поддържат ограниченията до своите трудови пазари за българи и румънци, а от това лято Испания възстанови забраната за наемане на работници от Румъния.