Ще обсъждат решението на НОИ да увеличи срока, на базата на който се определя размера на майчинството...

За днес следобед е насрочено заседание на Съвета за тристранно сътрудничество. Правителство, синдикати и работодатели ще обсъдят параметрите на бюджет 2012.

 

Дневният ред на тристранката предвижда дискусия по промените в данъчните закони и предложеното от правителството увеличение на минималната работна заплата на 290 лева.

 

Бизнесът вече предупреди, че е против скока на минималното възнаграждение. Партньорите обаче ще обсъдят и плановете на Националния осигурителен институт да увеличи срока, на базата на който се определя размера на майчинството, болничните и обезщетението за безработица.

 

Новите правила за майчинството са то да се изчислява според доходите за 24 месеца назад, вместо за 18 както е в момента. Това на практика значи, че жени, които са работили само последната една година, ще получават много по-малко обезщетение от реалната си заплата.

 

Подобна е ситуацията и с болничните. При тях вече ще се взимат доходите за 18 месеца назад, вместо 12, както е в момента.

 

Остава същият начинът, по който ще се изплащат болничните, въпреки че този начин беше предвиден само временно, като антикризисна мярка. Пак от 18, на 24 месеца се удължава и базата, върху която ще се изчислява обезщетението за безработица.