В дните около изборите двамата депутати не били депутати, а координатори.

Централната избирателна комисия заседава по въпроса защо двама депутати на ГЕРБ са били в общинската избирателна комисия, докато се обработват данните от гласуването в столицата. Дали това е нарушение на закона и ще има ли наказани? Обобщение по скандала и версиите по случая от Надя Ганчева и Стефан Тодоров.


Имат ли място депутати в избирателните комисии, които броят гласовете ни? Принципно, изборният кодекс е категоричен: \"Никакви външни лица не могат да присъстват при преброяване на гласовете в ОИК\", потвърди говорителят на ЦИК – Ралица Негенцова.

Реално обаче нещата се оказаха по-сложни. В дните около изборите двамата депутати не били депутати, а координатори. Станислав Иванов помагал на бременни жени и възрастни мъже в пренасянето на чувалите с бюлетини, защото били много тежки. Влязъл в общинската избирателна комисия с пълномощно за районен координатор на ГЕРБ.

Този, който е трябвало да обясни на депутатите, че нямат място в зала \"Универсиада\", докато се броят гласовете ни, е председателят на общинската избирателна комисия – Марина Белчева. През цялата седмица тя отказваше да обясни защо депутатите са били допуснати. Чак днес е изпратила писмо с обяснение до Централната избирателна комисия.

Получихме писмо отговор от ОИК, с което ни казват, че лицата били координатори на ГЕРБ и от там, че считат, че няма проблем в това, заяви Ралица Негенцова.

Има ли проблем двама депутати да носят чували с бюлетини или това е нормално. Отговорът  все още чакаме от ЦИК, които вече трети час заседават по въпроса.