Вече всеки пети клиент на залажона къща залага вещи за по 10 лева...

Ако допреди година най-масовите заеми от заложните къщи са били от порядъка на 200 лева, сега те се движат между 50 и 100 лева. По данни на национална верига заложни къщи, вече едва 5 процента от кредитите са над 2 хиляди лева, докато вече всеки пети клиент залага вещи по 10 лева.
  
Вчера Тихомир Тодоров е взел 600 лева заплата и сега идва да си вземе компютъра. С останалите 70 лева ще трябва да изкара до първи декември, но до тогава остават 28 дни.

Ще изкарам до 15-ти с парите, които са останали. Ще се порадвам на компютъра 10-15 дни и пак ще дойда в заложната къща. Всеки месец е тук - всеки месец от една година насам, споделя Тихомир.

Той има един кредит към банка, който е със запор в момента. „Трудно е, но не се отказваме\", допълва още. Оказва се, че Тихомир не е частен случай.

Общо взето всичките ни клиенти са такива. Имаме доста редовни клиенти, които всеки месец залагат, за да могат да си покрият нуждите - вода, ток, парно, обясняват от застрахователната къща.

Виждаме дамски чанти за по 7 и 80 лева, детски будилник  за 7 лева. Радиатор - 46 лева. Пералня. Докато миналата година всеки пети не е можел да си откупи залога, сега вече изгаря всеки четвърти. При това, с много по-ниски суми.

Заложните къщи дават точна представа и за ситуацията на пазара в момента. Само допреди година лизингите не бяха толкова свити и техниката, която са залагали тук, е била по-скъпа и не на толкова години.

И основната разлика - докато до 2009-та година заложните къщи бяха алтернатива за кредитиране на бизнес начинания, сега се явяват последна възможност за оцеляване. На фона на залозите, показателно е, че наваксват печалбите си от оборота.

Подробности – във видеото.