Според икономистите прекалената толерантност е забавила реформите в България...

Водещи икономисти защитиха намерението на правителството за реформа в пенсионната система и БДЖ. Според представители на \"Отворено общество\", Индъстри уоч, Института за пазарна икономика и Центъра за либерални стратегии България ще излезе от кризата, само ако започне отлаганите с години реформи.

 

Според икономистите прекалената толерантност, която няколко поредни правителства се проявили към синдикатите, е забавила реформите в България. Мнението на Георги Ангелов от \"Отворено общество\" е, че досега управляващите са следвали грешни съвети.

 

\"Осигуровките бяха повишени пак заради синдикатите, които твърдяха колко е хубаво и как ще се напълни бюджета, но не се напълни. През последните две години, въпреки кризата, натоварихме пазара на труда с огромни допълнителни данъци. Имаме продължаване на тенденцията от добрите години, въпреки че вече не са добри годините\", на мнение е Георги Ангелов.

 

За да се компенсира изоставането, реформите трябва да бъдат направени в съкратени срокове. Това е единственият начин да оцелеем в кризата, твърдят икономистите.

 

Според тях, ако пенсионната реформа беше направена преди две години, щяха да бъдат спестени 150 млн. лв. Мнението на финансистите е, че правителствата в Европа, които не правят нищо по време на криза, подписват политическото си самоубийство. За пример бяха дадени Гърция, Италия и Испания.

 

Друга критиката е, че в областта на реформите правителството работи на парче. За пример отново беше дадена пенсионната реформа. Финансова дисциплина трябва да има при събирането на осигуровките и при измамите с пенсиите за инвалиди, смятат експертите.