Потърсихме отговора на производител от вликотърновския регион...

Какво всъщност означават намалените субсидии за земеделците. Потърсихме отговора на производител от вликотърновския регион.

Атанас Александров обработва под аренда около шест хиляди декара във Великотърновско. През 2012-та субсидията му за всеки декар ще бъде намалена с два лева. Или общо 12 000 лева по-малко от очакваното. Последствията:

\"Догодина могат да се задържат рентите на тези нива и да не се правят инвестиции в някои области, примерно за купуване на техника, строителство на складове\", заяви Атанас Александров.

Парите са едната причина Атанас Александров да се включи днес  в протестите. По-важната обаче е несигурността, която според него създава държавата в сектора: \"Земеделието е такъв отрасъл решаваш уравнение с две неизвестни. Едното е не знаеш какъв е добивът, второ - не знаеш на каква цена ще продаваш. Ако знеш към коя дата ще си получиш субсидията, ако знаеш какви средства евентуално очакваш, ако знаеш какъв преотстъпен акциз ще получваш, ще получиш една предвидимост в сектора\".

Сега единственото, което получават фермерите, според арендатора, са неизпълнени обещания. А те водят след себе си и нещо друго - бърза разпродажба на продукцията и намалена конкурентноспособност

\"Ние сме на един общ европейски пазар. Не може нашите колеги от Европа, дори вземете румънските фермери, да получават едни субсидии, ние да получаваме други субсидии и да произвеждаме един и същ продукт на една и съща цена\", на мнение е Атанас Александров.

Освен това, според него, ситуацията в сектора още повече ще утежни заради лошата стопанска година, която се задава. Затова той не изключва вероятността  в отрасъла да има и доста фалити.