Рекордьор по родени бебета е село Изгрев...

Има ли села в страната ни с висок естествен прираст? Отговор на въпроса екип на „Здравей, България\" потърси в Шуменския регион.

 

Според данни от статистиката в 18 села в областта през годината не е родено нито едно дете, в други 25 е родено само по едно. Рекордьор по родени бебета е село Изгрев.

 

През последните години все по-често говорим за безлюдни български села. Напук на всичко, в село Изгрев живота кипи. Безлюдни и изоставени къщи няма, напротив - и в момента се издават разрешителни за нови строежи. Преди 12 години жителите в селото били около 600, а сега са 900.

 

Според кмета на селото важна роля за високата раждаемост имат жените, които за него са най-красивите в региона. Дали заради жените, или заради красивата природа идват тук зетьове от другите села не е ясно, но е ясно, че дори и да нямат работа не скучаят.

 

Въпреки високия естествен прираст, 60-годишната Халиме смята, че младите раждат все по-малко.

 

Засега проблем в селото с места в детската градина няма. Единственото, което липсва, е голяма детска площадка, но до началото на лятото и този проблем ще бъде решен с помощта на спечелен от общината проект.