Защо трапезната сол е изключително вредна и кои са полезните видове сол?

В редовната си рубрика в \"На кафе\" д-р Мария Папазова отново обърна внимание на темата за солта и вредата от нея. Тя разясни защо трапезната сол е изключително вредна и кои всъщност са полезните видове сол. Натуралната необработена сол е жизненоважна за организма и това инстинктивно се знае от животните.

 

\"Солта е тясно свързана с живота, въпросът е коя точно\", отбеляза д-р Папазова.

 

Много малка част от солта, която се произвежда, отива за консумация. Повече от 90% се използва за индустриални цели, за които е необходим чист натриев хлорид, поради което от натуралната сол се отстраняват всички останали минерали. Този дисбаланс в продукта предизвиква сериозни здравословни проблеми.

 

Недостиг на минерали в организма, ревматизъм, артрит, подагра, камъни в жлъчката или бъбреците, проблеми с очите, високо кръвно са само част от здравословните проблеми, които предизвиква консумацията на бяла рафинирана сол, позната като трапезна сол.

 

Най-добре за вашето здраве е да консумирате натурална каменна или морска сол, но ако все пак ви се налага да използвате рафинирана, старайте се да не е повече от 2 грама дневно. Повече от това количество действа като отрова.

 

Необработената натурална сол, независимо дали е каменна или морска, не само е полезна, а е и жизненоважна за човешкия организъм. Тя съдържа различни соли, всяка със своите качества. Помага за кожата, както и има способността да регулира кръвното налягане. Естествената сол е и изключително важен детоксикатор. На малките деца е хубаво след 3-4 годишна възраст да се дава натурална сол в малки количества.