Пореден сблъсък между Цветан Цветанов и Съюза на съдиите...

Преди няколко дни вътрешният министър Цветан Цветанов предизвика съдийската гилдия със своето изказване в интервю за вестник \"24 часа\", че председателката на Съюза на съдиите – Мирослава Тодорова, е забавила над 50 дела, като едно от тях е срещу наркотрафиканта Васил Маникатов.

 

\"Дали това не е в услуга на прганизираната престъпност\", запита още Цветанов.

 

Развитието на случая не се забави. Последва отговор от Мирослава Тодорова, а трима бивши съпредседатели на Съюза на съдиите призоваха главния прокурор да даже има ли престъпление или няма. Ако има, то тогава да бъде обвинена Мирослава Тодорова, а ако няма – да бъде обвинен Цветан Цветанов заради публичното си изказване.

 

Нели Куцкова – говорител на Съюза на съдиите в България, определи като абсурдни твърденията на вътрешния министър, че съдия Мирослава Тодорова е обслужвала организираната престъпност.

 

\"Мирослава Тодорова е осъдила Васил Маникатов на 8 години ефективно, докато е бил в затвора, излежавайки друго наказание. Характерното е, че тя го е осъдила за престъпление, което той е извършил в затвора. Той в затвора е контролирал продажба на наркотици, затова го е осъдила на 8 години. Дори толкова да е забавила делото, този човек не е имало как да излезе на свобода\", посочи Куцкова.

 

Нели Куцкова потвърди за \"Здравей, България\", че все пак наистина е имало забавяне на делото, но по нейни думи, то със сигурност не е било 3 години и не за да обслужва организираната престъпност. Тя подчерта, че в момента има дисциплинарно дело срещу Тодорова, което ще установи със сигурност колко е било това забавяне. Тя допълни, че Висшият съдебен съвет е наложил наказание на Мирослава Тодорова за забавените дела.

 

Според Куцкова, Цветанов има пълно основание да се дразни на Съюза на съдиите. \"Ние няма да спорим с него, просто не сме на едно ниво с него. Ние не можахме да го научим на демократично говорене и затова се обърнахме към главния прокурор\", поясни още тя.

 

\"Имам чувството, че вътрешният министър си изпуска нервите и говори в прав текст. Ако той обвинява и се окаже, че Тодорова е извършила престъпление, тя трябва да си понесе наказанието, но ако Цветанов греши, ние ще попитаме главния прокурор той какво престъпление е извършил. Два въпроса имаме към главния прокурор\", посочи тя. Първият е за лицето Маникатов, защо се счита, че е в затвора, а той не е. А вторият е свързан с твърденията на Цветанов, а именно кой е извършил престъпление.

 

Няма разделение между съдиите, заяви Нели Куцкова. \"Пази Боже общество от съдии, които ще се консултират как да си решават делата с вътрешния министър\", заяви още тя.

 

Ние ще продължаваме да отстояваме независимостта на съда. Няма значение кой се опитва да смачка съда с изказвания по медиите, заключи Нели Куцкова.


Вижте цялото гостуване на Нели Куцкова в \"Здравей, България\"  във видеото.