Какво свърши парламентът през последните месеци?

Виждаме, че отново продължава практиката с непрозрачните назначения в дейността на парламента. Тези конституционни органи, които трябва да избират народните представители, не се назначават прозрачно. Такива примери са  избирането на нов управител на НОИ през септември, както и попълването на антимонополната комисия, заяви Емил Георгиев – политолог от Института за модерна политика. Това е част от резултатите от мониторинговия доклад на института за качеството на работа на Народното събрание, базирана количествени и качествени анализи.

\"Затова ние предлагаме една специална процедура - при всички такива назначения да се създава ад-хок комисия, която да събира номинации, да ги обнародва, да се дават в интернет биографиите на кандидатите\", заяви Емил Георгиев.

И по-конкретно става въпрос за парламентарна комисия на паритетен принцип, която да събира също така становища на Неправителствените организации и на граждани за качествата на издигнатите кандидати. След това може да се организират изслушвания, да се дадат възможности за задаване на въпроси, допълни още политологът.

Друга характеристика е, че продължава практиката с приемането на закони, защитаващи лобистки интереси и нарушаващи правата на гражданите. Емил Георгиев заяви, че 34 от внесените и изследвани законопроекти, 19 са \"сиви\". Примери за това са предложеното изменение на Закона за горите, изменението на Закона за БЧК.

 

Кой депутат е бил най-активен, кой е взимал думата най-често и кой е шампионът по отсъствия – вижте във видеото.