Вразумиха ли се те?

Пловдивският митрополит Николай покани 18 интелектуалци на молебен за вразумение. Нито един от тях обаче не отиде, но двама от тях приеха да гостуват в сутрешния блок на Нова телевизия. Това за художникът Анастас Константинов и редакторът на сайта podtepeto.com - Ивайло Дернев.

 

\"Държанието на митрополит Николай не предполага обръщението към него да бъде \"Отче\" или \"Ваше Светейшество\". Той всячески показва, че е запленен от лукса, може би от суетата. Вчерашното му държание отново доказа, че той е господин\", обясни редакторът Ивайло Дернев по повод на това, че обръщението на сайта podtepeto.com към митрополита е \"Господин Николай\".

 

Това, че ние сме в телевизията, означава, че има сериозен конфликт между интелектуалците в Пловдив и митрополит Николай, разясни художникът Анастас Константинов.

 

Става въпрос за автентични стенописи, правени преди 150-160 години в храма \"Света Марина\". Тези стенописи са заличени със залепянето на винилови тапети. \"Това е някаква форма на необразованост. Може да се направи един художествен съвет, който да му даде акъл\", коментира художникът в студиото и допълни, че диалогът с метрополията е невъзможен.

 

Всеки един, който разрушава паметник на културата, подлежи на наказателна отговорност, допълниха гостите и отрекоха да са атеисти или врагове на църквата.

 

\"Всички ние сме вкарани в някаква абсурдна ситуация, че отзад не ни висят дяволски опашки и че нямаме общо с Лукавия\", заяви Ивайло Дернев.

 

Какви са опциите оттук  насетне, могат ли да бъдат възстановени стенописите и може ли да  бъде наказана митрополит Николай – вижте във видеото.