Природозащитници и доброволци искат закриване на приюта и оставката на шефа на \"Екоравновесие\"

Природозащитници и доброволци искат закриването на приюта за кучета в Сеславци и оставката на директора на \"Екоравновесие\", след като сигнализираха, че там се разпространяват опасни зарази - парвовироза и коронивизора, от които умират животни.

 

\"Месеци наред ние регистрираме и вече имаме събрана папка с десетки случаи на заразени кучета. Последният случай е от неделя. Съмненията ни вече са доказани твърдения, че наистина има зарази, но въпреки това не се предприемат необходимите мерки\", заяви в студиото на \"Здравей, България\" Ваня Костова, доброволец в приюта в Сеславци.

 

\"Не става въпрос за умишлено заразяване, а за това, че се знае за заразата и независимо от нашите апели приютът да бъде затворен, това не е направено и продължават да умират кучета\", поясни Костова.

 

\"Директорът на \"Екоравновесие\" не желае да работи с неправителствени организации. Той отрича наличието на инфекции в приюта и оспорва епикризите, дадени от най-известните клиники в София\", заяви от своя страна Ирина Николова от организацията \"Помощ за животните - ДАРА\".

 

\"Имахме срещи с кмета Йорданка Фандъкова, пишем жалби, правим протести, цяла Европа помага на България, но в у нас никой не взима никакви мерки\", допълни тя.

 

В предаването по телефона се включи и директорът на \"Екоравновесие\" Илиян Кърджев, за да коментира отправените към него обвинения.

 

\"Твърдо мога да заявя, че в приюта няма зараза. Там влиза потока от кучета от цяла София. Те се залавят с неизяснен статут и е нормално някое от тях да бъде носител на цитираните заболявания. В последните 10 месеца там са обработени над 4000 кучета, а твърденията на тези неправителствени организации са, че има около 25 регистрирани случая\", коментира Кърджев.

 

Той заяви, че не е човекът, който може да реши дали приютът да бъде затворен, или не. Лорита Радева, председател на Комисията по екология в Столичния общински съвет (СОС), потвърди думите му и допълни, че решението за затваряне на даден приют се взима единствено от Столичният общински съвет и кметът на София.