Собствениците на 30 високопроходими джипа са в готовност по 24 часа...

Обединени от желанието да помагат офроуд любители от Пловдив действат като истински отряд за бързо реагиране при бедствия и аварии. Собствениците на 30 високопроходими джипа са в бойна готовност по 24 часа в денонощието. Дори без да ги повикат, тръгват за всяка точка на България, където има бедстващи хора, които се нуждаят от помощта им.

Те са с различни професии. Някои от тях имат собствен бизнес, но това което ги свързва е адреналинът, офроудът и желанието да помагат на другите. Последната им мисия е потопеното във вода село Бисер. Тръгват към него още в първите часове на бедствието.

Венцислав Стайков е един от шефовете на спасителната група. Запалил се по офроуда, когато преди години решил да си купи високопроходим автомобил, за да ходи на лов. Запознал се и с други собственици на тежки машини и така си направили собствена организация, която освен, че участва в професионални състезания, действа и като тел. 112.

Последните дни реагират и на десетки сигнали за блокирани хора в снежния капан. Мъж ги потърсил да спасят децата му в село Дедево. Пътят до там бил покрит с еднометрови преспи и стигането с лек автомобил до селото било невъзможно.

По пътя помогнали и на още закъсали във виелицата коли, някои от които били паднали в дере.

Групата твърди, че е по-подготвена като техника и възможности от Гражданска защита и пожарната. И дори се дразнят, когато предлагат помощта си на органите на реда, а те им отказват.

Вижте повече във видеото.