Българският ветеринарен съюз задава доста неудобни въпроси.

Българският ветеринарен съюз ще направят днес пресконференция, на която задават доста неудобни въпроси. Част от тях са \"какво купуваме от магазините?\", \"каква  храна ядем?\" и \"сигурен ли е произходът на месото, млякото и яйцата?\", както и \"кой има интерес от разпространението на заразни и паразитни болести по животните, а оттам и по хората?\".

\"Това, което купуваме и ядем от магазините е под контрола  на Българската агенция за качество на храните, но ние считаме, че този контрол е недостатъчен. В страната съществуват, както добре уредени и регламентирани ферми за производство на всякакви продукти от животински произход, така и такива, които не подлежат на контрол, защото не са регистрирани. Оправданието е, че след като не са регистрирани, не могат да бъдат проверявани\", заяви гостът в \"Здравей, България\" д-р Йордан Бойчев - председател на Българския ветеринарен съюз.

Йордан Бойчев потвърди, че такива ферми има в цялата страна и че техният брой е около 1/3. Те снабдяват магазините, независимо от това, че е нелегално. Гостът заяви, че в малките магазини хората си купуват продуктите директно от производителите. В големите вериги обаче, такива продукти не могат да бъдат закупени, тъй като там контролът е по-сериозен.

Гостът потвърди, че рискове за здравето на хората има, например заболявания като туберкулоза, и броцелоза. \"60% от заболяванията по хората се предизвикват от агенти идващи от животните. Рискът е голям\", допълни д-р Йордан Бойчев.

От своя страна, председателят на държавната агенция за безопасност на  храните - Йордан Войнов, оспори казаното от председателя на Българския ветеринарен съюз. Той обвини ветеринарите, че също не следят за здравето на животните във фермите, а само прибират средствата за ваксинация и профилактика.

Какво още заявиха председателят на Българския ветеринарен съюз и председателят на Българската агенция за безопасност на  храните в \"Здравей, България\" – вижте във видеото.