Паметник на абсурда – така хората в Криводол наричат моста...

Мост-призрак или пълен абсурд? Всъщност става дума за реална опасност, която грози жителите на град Криводол. Сигналът подаде зрител на Нова. Вижте цялата история.

Реките крият не по-малко рискове от язовирите, смятат хората от Криводол и твърдят, че е редно да се инспектират. Пример дават с опасността, която грози самите тях и се радват, че екипа ни е откликнал на сигнала им преди да стане лошото.

Паметник на абсурда – така хората в Криводол наричат моста. Липсата на подстъпи и многото сняг върху него говорят красноречиво – тук никога не е стъпвал човешки крак. По-точно – повече от 5 години, откакто е построен, за да се ремонтира големият, който обаче така и си останал не ремонтиран, но пък града си има още една никому ненужна и дори опасна руина.

\"На никого за нищо не служи! За какво го правиха не знам! Не направиха там, където трябва, а тук, където не трябва\", на мнение е Мария Върбанова. Борис Кирилов пък обясни, че мостът се руши още откакто е бил построен.

Малко след построяването при по-високи води заради недостроеното съоръжение водата бързо стигнала до къщите.

\"Той беше счупен. И като се отчупи още толкова, влезна ни по къщите. Това не е шега работа\", допълни Мария Върбанова.

Така историята затвърдила мнението им, че \"Глупава вода няма\". Течението подкопало бреговете от двете страни и псевдомостът останал в средата на реката.

\"Вече няма мост. Има един остров и един бент\", заяви Марио Тончев.

И страх, защото хората забелязали как водата подкопава основите му. При започналото топене на сегашната дебела снежна покривка реално заплахата касае всички по поречието на реката, защото псевдомостът е построен там, където се събират теченията на две реки – Лева и Ботуня. Само към едната от тях ще бъде насочен оттокът от поне 6 язовира. Най-малките са с обем около 900 хиляди кубични метра, а най-големият е с количества близо 20 пъти повече.

Опасността е, че при голяма приливна вълна, каквато при нормално снеготопене реката се вдига с метър, метър и половина, разлива около 20 метра извън коритото, а сега забентването ще вдигне на ниво съседните последни къщи в Криводол, смята Марио Тончев.

Мария Върбанова живее в къщата си близо половин век. Гледа реката с ужас всеки ден: \"Тук за мен е най-опасно, няма къде да ида. Онази вечер сина ми и снаха ми викат: \"Майко, като видиш, бегай! Оставяй всичко!\" Аз за какво съм се трудила сама 35 години.\"

Съвсем близо има и сметище, което е следваща опасност. Ако водата стигне до него, ще размъкне боклукът, който ще направи още един бент по поречието.

Нивото на моста е на нивото на това некултивирано депо, което и то не се използва от 6-7 години, обясни Марио Тончев.

Почти като в \"приказка\" на абсурда около моста има и трета опасност - тръбата, която се вижда всъщност е водопроводът, по който тече питейна вода от язовир „Сречанска бара\" към Криводол и Враца. Ако реката събори недостроеното съоръжение – руина, върху което е прикрепена тръбата, чешмите в част от населените места ще останат сухи, а питейната вода ще се излива в реката.