Ще закрие ли държавата домовете за хора с психични увреждания и какво ще се случи с обитателите им?

Домовете за хора с психични увреждания и умствено изостанали ще бъдат закрити. Това съобщиха преди дни от социалното министерство, като в момента се разработва стратегия по какъв начин  да се полагат грижи за въпросните хора. Закриването на домовете се случва след решение на Европейския съд по правата на човека, който осъди страната ни за незаконните, унизителните и нечовешките настанявания на подобни места.

 

Една много малка част, според мен около 10-20%, от хората с увреждания живеят в домове. Основната част от тях са при техните семейства, заяви Красимир Кънев - председател на Българския хелзинкски комитет.

 

В пряка телефонна връзка Татяна Тодорова - началник-отдел в Агенцията по социално подпомагане, поясни, че 56 са специализирани институции, които функционират на територията на България и че те обслужват 4226 човека с умствени увреждания,

 

\"За всички тези хора ще бъдат изградени нови социални услуги резидентен тип, които ще бъдат място за живеене, а хората от тези резидентни  услуги ще получават адекватни, консултативни и подкрепящи услуги в така наречените дневни центрове за хора с увреждания, центрове за социална рехабилитация и интеграция, центрове за обществена подкрепа. Променя се това, че ще бъдат затворени институциите с голям капацитет и ще бъдат изградени малки социални услуги, които хората ще получават в среда близка до семейната и ще живеят на по-малки групи\", допълни още Татяна Тодорова.

 

Красимир Кънев обясни, че в това няма нищо страшно, защото психично болните хора не са по-опасни от тези, които не са психично болни и вероятността сред тях да има убийци не е по-голяма. Според него, масата от тях не са опасни за никого и имат нужда от грижа.

 

Красимир Кънев оприличи домовете за хора с увреждания на затвори и подчерта, че там възрастните са настанени недоброволно и още: \"Там хората са като овцете - стават по едно и също време, правят едно и също, закусват, каквото им дадат. Там няма индивидуален избор. В някои случаи им дават транквиланти, които се дават не защото има нужда, а за да бъде по-спокоен и персоналът. Това не са човешки условия.\"

 

Красимир Кънев заяви, че възрастните хора имат нужда от индивидуализация на грижите.

 

\"Тези хора не могат да бъдат излекувани на такива места. Те могат да бъдат излекувани чрез процес на психо-социална рехабилитация, който трябва да ги научи да правят онова, което всички ние правим\", подчерта председателят на БХК и допълни, че законодателството трябва да отчете ситуацията, че хората в подобни домове не са там по свое собствено желание, а или по желание на свой близък или на свой настойник.

 

Вижте повече във видеото.