От Планинската служба предупреждават за голяма лавинна опасност...

Предстоят ни два почивни дни, които много то вас може да решат да прекарат в планината. От Планинската спасителна служба обаче предупреждават, че трябва да бъдем особено внимателни, тъй като има голяма лавинна опасност. След обилния снеговалеж планината стана колкото красива, толкова и опасна. Според европейската скала в момента у нас има най-високата 5-та степен от лавинна опасност. Затова трябва да бъдем особено внимателни, ако решим да прекараме свободното си време там. Най-важното е да познаваме маршрута и да знаем къде отиваме.

 

\"В цялата висока част на планината е изключително неподходящо да се правят маршрути, тоест, дали ще ходие пеша, или ще ходим със ски, снегоходки, високата част на планината не е подходяща за движение, освен по маркирани маршрути, които са познати на човека, който ще ходи там\", каза Явор Каролев от  Планинската спасителна служба.

 

Ако все пак обаче попаднем в местност с потенциална лавинна опасност, трябва да спазваме някои прости правила, за да не предизвикаме свличане на снежната маса: \"За да се избегне предизвикването на лавина, обикновено има избор на маршрут, по който се движим, т.е. трябва да не се движим в улеи, а в билна част. Т.е. на изпъкнала част на терена, това е едно от нещата, което помага в такъв случай\".

 

Спасителите са категорични, че лавините не бива да се подценяват. В много случаи шансът за оцеляване е почти нулев.

 

\"Шанс за оцеляване в лавина има, ако човекът остане отгоре над нея, т.е. потъркаля го и го извади, но иначе човек, който е попаднал и е вътре в лавината, ако някой не му помогне, шансът му е никакъв\", каза експертът.

 

Резките промени във времето също са опасен момент в планината. Затова от планинската служба съветват винаги да тръгваме с подходяща екипировка.

 

\"Очилата са много важни, за да се предпазят очите. Трябва да може да подберем дрехите така че да можем да се събличаме или обличаме в зависимост от температурата\", обясни Явор Каролев.

 

А най-необходимото за планината през зимата, са лопата, сонда и лавинен  уред, който може да се окаже жизнено важен ако попаднем в лавина. Раницата с кислород също е препоръчителна.

 

И не на последно място предварителната подготовка и познаването на планината са най-важното преди да тръгнем на разходка или ако просто сме решили да покараме ски.