Извършен ли е наистина \"квантов скок\" в подобряването на храните?

От създаването на Българската агенция по безопасност на храните вече не говорим само за безопасност на храните, а и за тяхното качество, заяви за \"Здравей, България\" д-р Любомир Кулински - директор на Дирекция \"Контрол на храните\" в Българската агенция по безопасност на храните.

На 20-ти февруари Агенцията по храните навърши една година от дейността си. За това време е извършен \"квантов скок\" в подобряването на качеството на храните, заяви на пресконференция шефът на агенцията - Йордан Войнов.

Според д-р Любомир Кулински самото структуриране и функционалното обединение на контролните звена, които са събрани в Агенцията и начинът, по който се работи, е едно много добро и оптимистично начало.

Гостът в предаването поясни, че вижда подобряването на качеството на храните в няколко аспекта. Според д-р Кулински изработването на стандартите за храните гарантират качество, но също така са накарали други фирми, които не работят по стандарт да повишат качеството на своите продукти, за да са равнопоставени на пазара.

\"Някои наши проверки показаха, че не винаги луксозната обстановка или скъпите витрини са гаранция за това на какво ниво е кухнята и какво е качеството на храната, която консумираме там\", обясни д-р Любомир Кулински във връзка със случая с натравянето на земеделския министър Мирослав Найденов и шефът на Агенцията в луксозен ресторант.

Качествена ли е храната, която слагаме на масата е въпрос, който вълнува много домакинства. Репортерът на \"Здравей, България\" Вероника Димитрова провери на живо в кв. Студентски град каква храна ядем.

 

Вижте резултата от проверката във видеото, както и коментара на директора на Дирекция \"Контрол на храните\" в Българската агенция по безопасност на храните.