\"За\" и \"против\" българският селски обичай...

Всяка година по това време особено актуална става темата за така нареченото \"тричане\" на кучета – обичаят, при който четириногите се въртят на въже и се пускат във вода. Според вярванията колкото повече се изпуска кучето, толкова по-плодородна ще бъде годината.

Тази година природозащитници се опитаха да осуетят провеждането на обичая, но вместо \"тричане\", той заприлича повече на ледена баня за кучетата. Появиха се обаче и защитници на обичая, като се създаде Facebook група.

\"Тричането\" по никакъв начин не застрашава живота на кучето и не мога да го нарека жесток. Казва се студена баня, а такава има и на Йордановден. Това, че кучетата се бесят си го измислиха природозащитниците\", коментира в \"Здравей, България\" Николай Дренчев, един от защитниците на ритуала. Той гледа на него като на една интересна традиция.

Ветеринарният лекар Мила Бобадова обаче не се съгласи с неговото мнение и заяви, че обичаят е изключително жесток, тъй като заради уплаха на животното могат да се случат различни неща – да се задави с вода, да се разболее и др. Според Бобадова това, че се грижиш за едно животно не означава, че може да правиш с него каквото си искаш.

Кметът на община Царево Георги Лапчев се включи по телефона и също коментира темата. Според него тя е преекспонирана прекалено много и вина за това имат и медиите.

\"Това е обичай, запазен от векове, това са вярванията и традициите на хората. Не толерирам подобни действия, но тези хора показаха, че са много повече европейци от опонентите си, защото направиха крачка назад, отстъпиха от ритуала и направиха диалог\", коментира Лапчев.

\"Не искам този обичай да бъде забранен, но и не трябва да се развива в тази посока. Трябва да има диалог, за да се намери пресечната точка между природозащитниците и хората, които изпълняват ритуала\", допълни още кметът на Царево.

Вижте още мнения \"за\" и \"против\" \"тричането\" – във видеото.