Част от тях са незаконни или не отговарят на схемата и заемат по-голяма от разрешената площ...

Започна премахването на близо половината заведения по пясъка на Северния плаж в Бургас. Част от тях са  незаконни или не отговарят на схемата и заемат по-голяма от разрешената площ.

 

Близо 20 ресторанта, разположени по ивицата на Северния плаж в Бургас, ще бъдат премахнати. Повечето от оборотните през лятото заведения бяха заграбили в пъти повече площ от договореното.

 

Дълги години едно от заведенията функционираше като традиционен битов ресторант, разположен върху над 550 квадратни метра, въпреки че по договор с концесионера на мястото е трябвало да има открит бар върху 15 квадратни метра.

 

Част от ресторантите наемателите са съборили доброволно, за други седем се търси съдействие от отдел „Незаконно строителство\" в общината.

 

За да спази изискванията,  концесионерът ще остави край плажа само девет заведения. Всички ще бъдат еднакви.

 

„Лека дървена конструкция, всички ще бъдат в един цвят - бял, който е по-приятен за очите. Няма да има това, което виждате сами – остъкления, целогодишна работа на заведения\", коментира Николай Иванов, представител на концесионера.

 

От фирмата концесионер настояват при обсъждане на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие да се уточнят редица параметри: „Какво точно е преместваем обект, колко точно са разрешените квадрати, дали са само за кухня, дали слънцезащитните тенти влизат вътре, дали скарите за маси влизат вътре\"


Репортер: Цеца Алексова