Кметът на Равнец подготвя за поредна година документи до Министерството на отбраната...

Старо военно летище в Равнец е обект на постоянни набези. Изоставената база пустее от години, а местните са безсилни срещу тълпите мъже с каруци и чукове, които денонощно работят в бетонните хангари.

 

Кметът на Равнец подготвя за поредна година документи до Министерството на отбраната, с искане за постановление, което да извади обекта от активите на военните и да го предаде за стопанисване на бургаската община. Това според него е единственият начин летището да бъде спасено.

 

Военното летище Равнец е изградено през 1950 година върху 3800 декара площ. Разполага с две писти и работи до 2001 година. След напускането на военните започва постепенното му разграбване.

 

Местните обясняват, че набезите са зачестили през последните 5 години. Преди това в селото е имало ред.

 

Обикалящите коли на общинска полиция не пречат на разграбването. В хангарите на самолетите вече няма и следа от електрическите мрежи. Всичко, което може да се предаде на вторични суровини, е ценно.

 

Докато чака решението на Министерството на отбраната, кметът на Равнец е разговарял с лицензирани фирми, които срещу 28 хиляди лева годишно ще осигурят денонощна охрана и на летището и на селото.

 

Репортер: Цеца Алексова