А ако пътуваме гратис, глобата скача двойно...

Ако новите тарифи за паркиране не ви плашат, защото разчитате на градски транспорт, от първи май там също ни чакат нови цени. По- скъпо ще плащаме за абонаментни карти.

 

Става въпрос за безименните, които се издават и в момента. Ако искаме да плащаме по-малко, ще трябва да си извадим превозен документ с името ни на него. А ако пътуваме гратис, глобата скача двойно.

 

Лилия  Ацарова ползва месечна карта за една линия. Сега името й го няма на документа и той струва 23 лева. От първи май обаче безименните карти за градския транспорт ще поскъпнат. 

 

Тази за месец за всички линии - от 23 на 28 лева. Безименната месечна за всички линии ще се вдигне от 50 на 60 лева, тримесечната за всички линии - от 130 на 156, шестмесечната за всички линии - от 255 на 306. Годишната за всички линии - от 500 на 600. За да плащаме колкото сега , от първи май ще трябва да си вадим поименни карти.

 

Обяснението на общината защо безименната карта ще е по-скъпа: „Логиката е, че тази карта може да бъде използвана от повече от един човек. Не едновременно, но повече от един човек\", каа Любомир Христов, заместник-кмет по транспорта.

 

За да намали гратисът пък, Общината вече ще глобява двойно - не 10, а 20 лева. За родителите на учениците се въвежда  отстъпка - ако единият настойник си купи месечна карта за всички линии, месечната карта на детето за навсякъде ще струва 10, а не 20 лева.
За да слязат повече хора от колите си, от първи май тръгва и още една оферта: ако оставим колата си на паркинга на метрото на „Цариграско шосе\" и се качим на влака, първите два часа паркинг ще са безплатни, а всеки следващ - по 50 стотинки.

 

Ако само паркираме, без да ползваме метрото цената ще е лев на час. От есента офертата ще важи и за още три метро-паркинга - на Централна Гара, \"Джеймс Баучер\" и в Обеля. С пускането на втория лъч, ще поскъпне и месечната карта за метро - от 23 на 35 лева.